Wat is trimmen?

Trimmen is een verzamelnaam voor  vachtverzorging.
 Er bestaan verschillende typen vacht, met voor elk type een eigen trimtechniek.
Een vacht kan worden geplukt, geknipt, geschoren, geëffileerd en ontwold.

 Plukken

Honden die geplukt worden hebben een ruwharige vacht. Zoals een Cairn Terrier, West Highland  Terrier, ruwhaar Teckel of ruwhaar Jack Russell.
Bij het plukken word dood haar met de hand uitgeplukt. Dit haar is “rijp”, dood haar en het plukken doet dus geen pijn bij de hond.
Plukken kan 1 keer per  6 maanden, dan wordt alle dode haar in één keer uitgeplukt. Maar de hond kan ook worden gestript. Dit betekent dat de hond elke 3 tot 4 maanden geplukt wordt. In dat geval gaat de vacht er niet geheel af, maar blijft er een bedekte laag over die er na 3 maanden weer afgaat. Je deelt de vacht eigenlijk in twee lagen. Voordeel hiervan is dat de hond er altijd verzorgt uitziet en altijd een mooie ruwe vacht heeft.

Knippen, scheren en effileren.

Dit zijn technieken om de vacht in te korten en uit te dunnen.

Door te knippen kun je model maken en de vacht korter knippen. Ook bij de onderkant van de voetzooltjes worden de haren kortgeknipt. Dit voorkomt dat er  zand wordt meegenomen naar huis na een wandeling!
Bij het scheren worden de haren vrij kort tot heel kort gemaakt. Het scheren kan in verschillende lengtes, van 3 mm tot 9 mm. Soms heeft een hond zoveel klitten dat alleen  scheren nog een oplossing kan bieden.
Effileren is voornamelijk het uitdunnen van de vacht. Na het uitdunnen van de vacht kun je de vacht beter verzorgen en beter klitvrij houden.

Als een hond veel klitten heeft kan dit tot ernstige huidproblemen leiden en de hond veel pijn en jeuk bezorgen. Beter is het dan ook om de hond regelmatig kort te laten knippen of te scheren, voordat de vacht helemaal vervilt is.

Uitwollen

Sommige honden blijven verharen, hoeveel je ook borstelt. Soms activeer je door teveel borstelen het verharen juist. Dit gebeurt vooral bij kortharige honden zoals Jack Russells en Labradors. Soms is het beter om deze honden minder te borstelen. Af en toe een goede wasbeurt, gevolgd door een uitwolbeurt, kan de vacht weer in een gezond verhaarritme brengen.Ook een hond met wat langer haar, zoals een Golden Retriever, kan veel baat hebben bij een uitwolbeurt.

Nagels knippen.

U kunt uw hond ook brengen om alleen de nagels te laten verzorgen.